Blog
Yay! Sweet South America..
- September 27, 2016
- Posted by: mlmecias
- Category: Culture Food and Drink
Dulce de leche, het zoete pareltje van Zuid-Amerika. Maar waar komt het nou precies vandaan? Uruguay, Mexico, Chili, Argentinië of Brazilië? Over dit antwoord wordt al jaren gediscussieerd.
Het recept
Dulce de leche, dat gemaakt wordt van suiker en melk, wordt door sommige gezien als een dessert, maar door de meerderheid wordt het gezien als een bruin kleurige jam welke ideaal is voor op elke boterham. Het zoete smeersel, dat voornamelijk wordt genuttigd in Zuid-Amerika, biedt daarnaast ook de perfecte afwerking voor taarten en cakes.
”De eerste dulce de leche had de kleur wit. Al snel gingen ze in Mexico aan de slag met het product. Door er zuiveringszout er aan toe te voegen en het product in de oven te bakken, kreeg het uiteindelijk de kleur bruin. De kleur hoe wij het product tegenwoordig kennen”. – Daniel Balmaceda
Dezelfde dulche, andere namen
In Argentinië, Uruguay, Bolivia, Paraguay, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Ecuador en sommige delen van Colombia en Venezuela wordt het Dulce de Leche genoemd.
Maar in andere delen van Colombia, Venezuela en Guatemala noemen ze het asequipe. Manjar wordt het genoemd in Chili en Manjar blanco in Peru en de Colombiaanse stad Cali. De benaming Cajeta wordt gebruikt in Mexico en Faguito in Cuba.
Blame the cook
Veel steden in Zuid-Amerika beweren iets anders over wanneer zij dulce de leche hebben uitgevonden. In het geval van Argentinië is dat 24 juni 1829.
”Tijdens het pact van Cañuelas (1829), een akkoord tussen de gouverneur van de provincie Buenos aires, Juan Manuel de Rosas, en zijn oppositie generaal Juan Lavelle, werd de kok van Rosas afgeleid en gooide hij per ongeluk melk in het vuur, waardoor dulche de leche werd geboren.” – vertelt Balmaceda, wie recent zijn boek ”Het eten in de historie van Argentinië” heeft gepubliceerd.
Maar dit is alleen een legende. “In 1814 waren er al aanvragen voor dulche de leche vanuit Buenos Aires naar Cordoba, en op het feest van generaal Lavelle en zijn leger in 1817 was dulce de leche al aanwezig.” – werkt de historicus zijn vorige verhaal tegen.
Er bestaat ook een andere historie in Europa. In 1804 was de kok van Napoleón Bonaparte melk met suiker aan het opwarmen en liet het vervolgens per ongeluk koken. En zo vond hij dulce de leche uit in Frankrijk. “Het zijn mooie verhalen maar ze zijn niet waar”, voegt de auteur toe.
Maar wie heeft het dan uitgevonden?
“Oorspronkelijk werd dulce de leche bereid en gegeten in Indonesië, in het zuidelijkste puntje van azië. Vanuit daar werd het meegenomen naar de Filipijnen rond de zesde eeuw.” Vertelt Balmaceda.
Omdat de Filipijnen toen nog onder het Spaanse bezet waren, werd manjar via Spanje geëxporteerd naar Amerika, met name naar het gebied Acapulco in Mexico.
“En vanaf daar, werd dulce de leche populair door heel het continent Zuid-Amerika. Elk land produceert hedendaags zijn eigen versie van het product.” – Zei hij onlangs tegen BBC Mundo.
Industrialisatie
Dulce de leche was een zelf gemaakt dessert welke getransformeerd is door de industrie, geeft Balmaceda aan. “Het begon als een massale verkoop in de provincie Córdoba, Argentinië, wat zorgde voor de industrialisatie in het land in de late 19e eeuw.”
Ruzie
Sinds 1995, wordt op iedere 11e van oktober wereldwijd de dag van de dulche de leche gevierd, om een hulde te brengen aan de delicatesse die als “Cultureel erfgoed en Gastronomie” wordt gezien in Argentinië, aldus het agentschap Télam.
Uruguay liet vervolgens aan la Unesco weten dat ze het er totaal niet meer eens zijn. Zij zien het als een product uit de regio Río de la Plata, wat zich zowel in Uruguay als in Argentinië bevindt.
Maar goed, laten we even tot de kern van het verhaal komen, heb je geen zin in een lepel Dulce de leche na het lezen van dit artikel?
Ingrediënten
- 2 liter melk
- 500 gram suiker
- 2 eetlepels vanille distract en zuiveringszout
De bereiding
- Ontbind het zuiveringszout in water
- Kook de ingrediënten in een koperen pot op hoog vuur en roer het door met een houten lepel
- Wanneer het de kleur bruin aanneemt, zet het vuur lager
- Wacht tot het een donkere kleur bruin aanneemt en het dik wordt
- Zet het vuur uit en ga door met roeren
- Zodra het is afgekoeld, mag het worden bewaard in de koelkast